Čokoláda - ilustrační foto
Foto: brainscape.com
Prodej kakaových pilulek roste rychleji než prodej čokolády. S její chutí však nemají nic společného. Pilulky s látkou flavanol by měly pomáhat při problémech s cévami a krevním oběhem. Odborníci ale varují, že může jít jen o placebo efekt.

Tohle by mohla být noční můra Willyho Wonky z filmu Karlík a továrna na čokoládu. Zdravá čokoláda prostá kalorií, ale i příjemné chuti. Navíc v pilulkách jako výživový doplněk, jejichž prodej roste rychleji než prodej čokolády. Zdravotní účinky kakaovým tabletám nedávno přiřkly také evropské úřady, vědci však upozorňují, že fungovat může spíše placebo efekt.

Řada předních výrobců čokolády a cukrovinek se v posledních letech vrhla na prodej či alespoň vývoj tablet s flavanoly, což jsou látky obsažené v kakau. Některé vědecké výzkumy dokázaly, že jejich konzumace pomáhá udržet elasticitu cév, což může předejít problémům s krevním oběhem. Společnost Barry Callebaut AG, největší světový producent čokolády, letos uspěla u Evropské komise s požadavkem, aby mohla toto tvrzení uvádět u výrobků, jejichž prodej chce v Evropě zahájit příští rok.

reklama

Kakaové flavanoly v tabletkách či v prášku rozpustném ve vodě prodává také potravinářská společnost Mars, známá svými sladkými tyčinkami. Balení 90 tablet doporučené jako měsíční dávka vyjde ve Spojených státech na 45 dolarů (téměř 1200 korun).

Podle statistik Euromonitoru prodej módních výživových doplňků, mezi něž se flavanolové tablety řadí, v posledních pěti letech vzrostl o 23 procent, když za ně kupující utratili 51 miliard dolarů. U tmavé čokolády přitom prodej za stejné období vzrostl "jen" o 13 procent.

Analytička Euromonitoru Lauren Brandyová poznamenala, že ačkoli flavanol "nevyřeší srdeční nemoci jako mávnutím kouzelného proutku, jak někteří naznačují", má šanci na úspěch u starších lidí, kteří se obávají cévních onemocnění. Mladší lidé jej ale za čokoládu sotva vymění. "Když kakao zbavíte čokolády, není moc lákavé," konstatovala Brandyová.

Výrobci kakaových pilulek lákají konzumenty na fakt, že stejné množství flavanolů jako v tabulce mléčné čokolády dostanou v tabletě, která na rozdíl od sladké pochutiny neobsahuje žádný tuk a jen minimum kalorií. Vědci přitom upozorňují, že je informace o zdravotních účincích flavanolů nutno brát s velkou rezervou.

"Tohle nemá s vědou nic společného. Pokud vůbec něco, věda ukazuje, že výživové doplňky mají silný placebo efekt," říká profesorka Marion Nestleová z newyorské univerzity zabývající se studiem potravin a výživy. Lidé by podle ní měli k podobným tabletám přistupovat s rozumem a nespoléhat na to, že jim zaručí zdraví.

Jak poznamenává agentura Bloomberg, ostražité je také americké ministerstvo spravedlnosti. To nedávno kvůli podvodům týkajícím se výživových doplňků potrestalo více než stovku společností.