Restaurace v New Yorku musejí od tohoto týdne upozorňovat na pokrmy, v nichž je více než lžička soli. Opatření se týká pouze těch podniků, které jsou součástí řetězců, a má pomoci v boji se srdečními chorobami a mozkovou mrtvicí. New York je prvním městem ve Spojených státech, kde se varovný symbol v podobě solničky na černém trojúhelníku na menu objeví, píše britský list The Guardian.

Lžička soli se zhruba rovná 2 300 miligramům sodíku, což je denní limit doporučovaný výživovými poradci.

Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou úmrtí obyvatel New Yorku. V roce 2013 zde na ně podle místních úřadů zemřelo 17 tisíc lidí. Každý Newyorčan přitom podle průzkumu z roku 2010 zkonzumuje v průměru 3 200 miligramů soli za den.

Starosta města Bill de Blasio tak tímto krokem následuje v ozdravných iniciativách svého předchůdce Michaela Bloomberga, jenž zavedl zákaz kouření ve veřejných prostorách a povinné informace o počtu kalorií ve fastfoodech.