Slupky, kukuřičné klasy, odřezky cukrové třtiny, kávová drť, zbytky manioku a rákosí, to vše se dá najít mezi odpadem na tržištích v kamerunské hospodářské metropoli Douale. Nic z toho nekončí na smetištích, ale je pečlivě sesbíráno, aby posloužilo k výrobě topiva, jež nevytváří dým a produkuje jen málo škodlivých plynů.

Studenti, z nichž se stali podnikatelé, loni v říjnu založili společnost Kemit Ecology, která se specializuje na ekologickou výrobu a sběr odpadu. "Přispívá to k vyčištění prostředí a dá se z toho vyrobit nové topivo," prohlašuje zakladatel společnosti Muller Tenkeu Nandou, jehož specializací na univerzitě v Douale je "zelená ekonomika" a obnovitelná energie. "Toto biologické uhlí produkuje minimum plynů, které způsobují skleníkový efekt, a skoro žádný kouř. Celkově zamořuje prostředí dvakrát méně" než ostatní zdroje, říká Tenkeu a potvrzuje to také ochránce životního prostřední Didier Yimkoua.

Výroba otopu je celkem snadná. Sesbíraný biologický odpad se vysuší při teplotě 105 stupňů a v peci se pak zuhelnatí. Vznikne černý popel, který se promíchá s vodou a materiálem, jehož základem je kaolin. Vzniklé kusy uhlí jsou pak baleny do pytlů od jednoho do 40 kilogramů. Podle Yimkouy je v Kamerunu poptávka po topivu vysoká. Domácnosti používají plyn i petrolej, ale hlavním zdrojem energie k vaření je stále dřevo. I když statistiky k dispozici nejsou, odhaduje se, že dřevo používá k vaření a sušení potravin 90 procent domácností.

Nejhorší místo pro vegetariána? V ráji masa Uruguayi je považují za blázny - čtěte ZDE

A dříví slouží třeba i při žehlení, tisíce podnikatelů na něm udí ryby a kuřata nebo pečou banány. Do letošního ledna ministerstvo vod a lesů vydalo soukromým podnikům povolení ke zkarbonizování 1500 tun dříví. Jenom v Douale se podle Kemit Ecology spálí měsíčně 90 tun uhlí.

Většina uhlí používaného v jiných městech je vyrobena ze dřeva pokáceného v lesích, v Douale ale někteří lidé ryby udí na dřevě z mangrovníků. Projekt výroby uhlí z biologického odpadu vznikl právě jako snaha uchránit tyto porosty, které jsou nenahraditelné pro zachování ekologické rovnováhy.

Cédric a Alphonse se denně vydávají do ulic města se svým motocyklem na sběr odpadu. Nejenže město čistí, ale pomáhají i obchodníkům, kteří díky tomu ušetří za poplatky za svoz odpadu.

Tenkeu má spočítáno, že uhlí tohoto původu je levnější než dřevěné uhlí. "Výroba kilogramu dřevěného uhlí přijde na 600 kamerunských franků (25 korun), kilogram našeho uhlí jenom na 500 franků," uvádí Tenkeu. Rozdíl sice není velký, ale podle Tenkeua je třeba brát v potaz také rozdíl ve výhřevnosti. "Kilogram dřevěného uhlí vystačí na přípravu dvou jídel, z kilogramu našeho bio uhlí se uvaří tři až pět jídel," tvrdí Tenkeu.

Paní Martielle Tchouffaová je nadšená. "Mám radši biologické uhlí. Je lacinější, nekouří se z něj, dobře vyhřívá a výborně se na něm vaří," říká.

Cena se může i snížit, jakmile se rozšíří výroba. Kemit Ecology je teď schopná za měsíc vyrobit tunu tohoto paliva, ale podaří-li se jí získat peníze, chce kapacitu zdvacetinásobit. Dostává velké zakázky, kterým zatím nemůže vzhledem k nedostatku peněz a vybavení dostát.