Nezdravé jídlo při pohledu do zrcadla údajně chutná méně – ilustrační foto.
Foto: foter.com/ Tim Pierce
Z výsledků nové studie vyplývá, že jídlo konzumované před zrcadlem lidem méně chutná. Profesor z Floridské univerzity provedl pokus s čokoládovým dortem a ovocným salátem. Poznatky by se podle něj daly využít v domácnosti i v restauracích.

Chcete zhubnout? Pak jezte před zrcadlem, radí list The Washington Post. Nová studie zjistila, že když se na sebe člověk dívá, zatímco konzumuje něco nezdravého – například porci čokoládového dortu –, jídlo mu začne méně chutnat a nakonec ho sní méně, než původně chtěl.

Ata Jami, profesor marketingu z Floridské univerzity, který se zaměřuje na chování spotřebitelů a jejich rozhodování, zkusil zjistit, zda a jak ovlivní zrcadlo způsob, jakým jedí dvě skupiny studentů.

reklama

Pod záminkou chuťové zkoušky si všichni mohli vybrat mezi kouskem čokoládového dortu běžně prodávaného v supermarketu a ovocným salátem. Polovina studentů pak byla náhodně usazena v místnosti se zrcadlem, druhá polovina v místnosti, kde na sebe neviděli.

Poté, co ochutnali pokrm, který si vybrali, dostali otázku, jak jim jídlo chutnalo a jestli by si dali ještě trochu. Studentům, kteří seděli před zrcadlem, chutnal dort méně než těm, kteří se neviděli. U studentů konzumujících ovocný salát podobný rozdíl studie nezjistila.

"Nechcete se vidět při konzumaci nezdravého jídla, protože to neodpovídá pravidlům zdravé stravy," řekl Jami. A tento rozpor znamená, že se lidé necítí příjemně – i když si sami neuvědomují proč. "A protože si neuvědomují, proč se necítí dobře, napadne je, že něco není v pořádku se samotným jídlem. Hledají nějaký vnější faktor, kterému by mohli připsat vinu za to, že nemají dobrý pocit," dodal.

Může tedy umístění zrcadla v domě pomoct zbavit se konzumace nezdravých pochutin? Jami si myslí, že odpověď zní ano. Lidé podle něj můžou zrcadla pověsit třeba do kuchyně, kde je pohled na sebe samotné může v poslední chvíli přimět sáhnout raději po jablku než po sáčku se smaženými bramborovými lupínky.

Také restaurace by mohly tímto způsobem povzbudit strávníky, aby si raději vybírali zdravější varianty nabízených pokrmů. A pokud bude mít restaurace vyšší procento zisku na salátech než na dekadentních dortících, tím lépe.