Kanadský podnikatel věří v potenciál hmyzu v kuchyni. - Ilustrační foto.
Foto: Profimedia
Kanadský podnikatel věří v potenciál hmyzu v kuchyni, ze cvrčků vyrábí mouku. Ta je podle něj bohatá na protein a obsahuje podobné nutriční vlastnosti jako maso. Chov brouků je navíc ekonomicky výhodný a zároveň je šetrný k životnímu prostředí.

Kanaďan Andrew Afelskie se snaží najít náhražku běžného jídla. Našel ji u cvrčků a dalších druhů hmyzu, ze kterých vyrábí mouku. "Snažíme se změnit přirozený pohled na cvrčky tak jako třeba na mléko nebo vajíčka," říká podnikatel, který si před rokem založil v Ottawě hmyzí farmu a několik měsíců experimentoval s chutěmi i složením mouky.

Na začátku svého projektu objednal Afelskie deset tisíc brouků, samce i samice, kterým na šest týdnů poskytl příznivé podmínky v krabici ve svém šatníku. Po šesti týdnech získal první generaci cvrčků a přiobjednal dalších dvacet tisíc kusů. Jeho nápad podpořila kanadská firma Futurpreneur, která do projektu vložila sumu přesahující 45 000 dolarů (v přepočtu přes milion korun).

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.