Nejlepší cesta, jak zabránit plýtvání jídlem, je naučit se ho efektivně vybírat.
Foto: Anna Šolcová (Zachraň jídlo)
Od roku 2018 by podle nového zákona měly všechny prodejny nad 400 metrů čtverečních nabízet neprodané potraviny charitě. Podle českých iniciativ, které bojují proti plýtvání jídla, ale ještě není vyhráno. Lidé se musí nejprve naučit více přemýšlet o tom, co potřebují.

Třiadvacetiletá Marie Veselá žila půl roku v Kodani. V zemi, kde jsou potraviny někdy až čtyřikrát dražší než u nás, si poprvé uvědomila, že mít lednici naplněnou po okraj nemusí být vůbec standardem. Aby během studijního pobytu ušetřila, začala potraviny doslova lovit v kontejneru. Tzv. dumpsterdiving, kdy lidé vybírají vyhozené potraviny, které velké obchodní řetězce vyřadily, má stovky příznivců i u nás.

"Ke kontejnerům jsem se vydávala až třikrát týdně, když byla dobrá "úroda", nemusela jsem téměř chodit nakupovat," říká Veselá, která se při svých vycházkách k zadním vchodům supermarketů prý pravidelně setkávala s dalšími studenty i místními obyvateli, kteří si na takové "pohostinství" už dávno zvykli.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.