Musaka se vyskytuje v různých variantách. Vždy ale obsahuje lilek, mleté maso a bešamel.
Foto: HN – Libor Fojtík
Musaka se připravuje po vrstvách, jež tvoří plátky brambor, lilku a mletého masa. Vše se zalije bešamelem a zapeče. Vyskytuje se v různých obměnách, nejznámější je ale její řecká varianta.

Řecké recepty jsou výslednicí vlivů Evropy, Arábie a Malé Asie. V Řecku se traduje, že na vzniku musaky se podíleli Arabové, když sem začali dovážet lilek. Arabové, zejména Libanonci, naopak považují musaku za řecký vynález. Na této specialitě, v různých variantách, si ale můžete pochutnat i při cestách po balkánských zemích či Blízkém východě. Jednotícím prvkem je vždy lilek, mleté maso a bešamel.

Slovo "mousakás", jak se musace v řečtině správně říká, je odvozeno z tureckého výrazu "musakka". Ten zas pochází z arabštiny, kde znamená "zvlhčený" a nejspíš odkazuje ke šťávě z rajčat, jež se do arabské obdoby přidává. Současnou verzi řecké musaky poprvé představil šéfkuchař Nikólaos Tselementés v roce 1920. Není to ale všední jídlo, jde spíš o sváteční pohoštění.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.