Dva Petrové Dohnalové se šavlí z období války Severu proti Jihu. Na rukojeti nožů používají ušlechtilé přírodní materiály včetně třeba mrožích klů či vzácných dřev.
Foto: HN – Libor Fojtík
Nůž je prastarý nástroj se zdánlivě banálním účelem: něco uříznout, nakrájet, případně i někoho zabít. Nabroušený kus železa je ale možné povýšit na šperk nebo symbol prestiže svého majitele. Vyrazili jsme za muži, kteří se tímto uměním zabývají.

Otec a syn Dohnalové mají společné nejen křestní jméno Petr, ale i nožířskou dílnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Vznikají tu zbraně, které kdysi obestíralo stejně strategické tajemství jako dnešní jaderné rakety. Sláva damaškové oceli se datuje z období křižáckých výprav. Méně kvalitní evropské zbraně prý tehdy muslimové přesekávali jako párátka. Nesmírně houževnatý materiál se vyznačoval zvláštní kresbou na povrchu. Pak ale upadlo tajemství jeho výroby v zapomnění a novodobí nožíři je později museli znovu objevit.

"Ve středověku uměli vytavit jen ocel, která byla buď křehká a tvrdá, nebo naopak měkká a houževnatá," vysvětluje "starej" Dohnal, nápadně připomínající germánského boha Thora. Synovi říká "mladej" a na první pohled byste neřekli, že je dělí generace. "Nože z obou druhů oceli byly nevyhovující, až kováře napadlo je zkombinovat. Bezkonkurenční mechanická odolnost damašku je tedy dána spojením dvou druhů materiálů s různými vlastnostmi."

Vrstva na vrstvu

Mladej nám zatím ukazuje sendvičový polotovar, svařený z celkem třinácti vrstev dvou různobarevných druhů oceli. Strčí ho do výhně a vyhřeje na teplotu asi 1300−1350 stupňů. Teploměr nepotřebuje − má ho v oku. Starej pak do žhavého bloku oceli začne mydlit kladivem, až nás zasype proud jisker. Pod údery vznikne placka. Kovář ji nařízne flexou, třikrát přeloží a po zahřátí ve výhni začne znovu kovat k sobě. Vrstev je už devětatřicet.

Právě v tom spočívá umění výroby damaškové oceli. Vrstvy totiž můžete překládat nejrůznějším způsobem. Buď to uděláte nahodile a získáte takzvaný divoký damašek, nebo je budete promyšleně otáčet, střídat, křížit, kroutit… Pak získáte damašek s krásně pravidelnou kresbou mnoha variací. Starýmu pod rukama pomalu vzniká hrubá podoba nože. Mladej pak nastartuje pásovou brusku, na které během chvíle vybrousí téměř hotovou čepel. Nádherně žíhaná kresba na ní ale vyleze až po krátké koupeli v leptací lázni chloridu železitého.

Jediný nůž ve vesmíru

Moderní "práškové oceli" prý už sice vlastnosti damašku předčí, ale milovníci nožů po něm stále pasou. Cení si ruční kovářské práce a chtějí originál − nůž, který existuje jen jeden jediný ve vesmíru. A chtějí ho přesto, že houževnatost damašku nevyužijí. Místo boje se Saracény si totiž hvězdným nožem leda tak namažou rohlík máslem. I to se dá ale dělat s vědomím, že držíte v ruce něco extra. 

Čeští nožíři v číslech

◼ Milan Pokorný v roce 1999 založil komunitní internetové stránky www.knife.cz, které dnes mají až 7000 přístupů denně.

◼ Už z toho je vidět vysoká popularita obrozeného řemesla, starého tisíce let.

◼ Nožířstvím se u nás naplno živí asi patnáct kovářů. Další desítky si řemeslem přivydělávají a pro řádově stovky Čechů je výroba "kudel" jen koníčkem.

Ceny Dohnalovic nožů se pohybují od pěti do zhruba třiceti tisíců korun. Stejné peníze bez mrknutí oka zaplatíme za mobil, který nám vydrží dva roky. Ručně kovaný nůž vám bude při troše péče sloužit celý život. Jeho krásu (a cenu) ovlivní i materiál rukojeti. Chcete exotické dřevo, velrybí kost, roh z pižmoně, mroží kel nebo třeba mamutovinu ze Sibiře? Nic není nemožné. Na některé vzácné materiály jen Dohnalovi musejí mít certifikáty původu, které dokazují, že nebyly získány nelegálním způsobem. 

Co třeba penisová kost z mrože? Koneckonců to vysvětluje, proč je pořádný nůž pro pořádného muže z psychologického hlediska tak důležitý. Jde o falický symbol samčí dravosti a síly.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.