Připravte si doma pečenou francouzskou specialitu.
Foto: Petr Adámek
Dýně, kterých se i letos na podzim urodila spousta, potěší milovníky polévek i sladkého. Při pečení dýňového koláče se můžeme inspirovat ve Francii - javorovým sirupem nebo muškátovým oříškem. Ze zralých jablek vytvoříme oblíbený jablkový koláč Tarte Tatin nebo babiččin štrúdl.

Podzim už je v plném proudu a do vzduchu se přimíchaly vůně plodů, které jindy neucítíte. Zralé hrušky, jablka a ořechy lákají k přípravě babiččina štrúdlu, z dýní připravíte i méně obvyklé pokrmy. Při pečení se můžete inspirovat ve Francii, kde je velmi oblíbené.

Tradičních francouzských pekařství a cukrářství v českých ulicích neustále přibývá a mezi quichi a křupavými bagetami najdete také ovocné koláče a domácí sirupy ze sezonních surovin. Obrácený jablkový koláč Tarte Tatin, který dobře zná každý, kdo má rád sladké, prý přitom vznikl náhodou. "Když Stephanie Tatinová, spolumajitelka hotelu v údolí řeky Loiry, roku 1880 pekla hostům klasický jablečný koláč, jablka s máslem a cukrem nechala na pánvi příliš dlouho. Vše zachránila tak, že zkaramelizovanou směs zakryla těstem a dopekla v troubě," vypráví Jan Ivanco z Petite France Boulangerie & Patisserie v pražské Myslíkově ulici.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.