Kuřecí prsa v mandlové krustě s broskví
Foto: archiv
Evergreen socialistické "vysoké gastronomie" kuře s broskví dodnes nezmizel z kuchařských skript. Ale někdy stačí malý redesign a retro chutná moderně. Co takhle přidat mandle?

Retro je v módě, ale není retro jako retro. V gastronomii není mnoho důvodů vracet se do dob, kdy labužnický ráj tvořily socialistické stravovací normy nastavené v národním podniku RaJ (Restaurace a jídelny). Není ale pravda, že by všechno bylo špatně, někde se dalo najíst lépe, jinde hůř, ovšem podstatou závodních kuchyní a hromadných stravovacích zařízení bylo především zasytit.

Ruská vejce a roštěnka

Jídelny i s jejich UHO (univerzální hnědá omáčka), vodovou rajskou, vysušenými rýžovými nákypy, hrachovou kaší s konzistencí tuhnoucího betonu nechme nyní stranou. A nahlédněme do tehdejších restaurací. Předkrmům kralovala ruská vejce a šunkové rolky, které ladily chutě pro všechny ty katovy šlehy, frankfurtské, cikánské hovězí pečeně, roštěnky i vynalézavé špízy s masem, často tuhým jako broky…

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.