Majitel hračkářství Hamleys Pavel Čmelík
Foto: HN - Libor Fojtík
Majitel hračkářství Hamleys Pavel Čmelík rád zapomíná na českou klasiku. Asijské jídlo mu teď vyhovuje nejvíc. Je to trochu pozůstatek z ciziny. Vzal nás proto do asijské restaurace Zebra v centru Prahy.

Za pět minut dvanáct se usazuji ke stolu za bambusovou stěnou a prohlížím si sochu Buddhy a asijské ornamenty na zdech. Od stolu pozoruji, jak čtyři Asijci za prosklenou digestoří, která je hned u vchodu, hbitě převalují nudle a kmitají pánvemi.

V kombinaci s nasládlou vůní kokosového mléka a citronové trávy v pražské restauraci Zebra Noodle Bar rychle zapomenete, že se ve skutečnosti nacházíte v centru Prahy, pár kroků od Staroměstského náměstí, a venku panuje ne zrovna vlídné počasí.

Přesně v poledne mě z rozjímání vytrhne můj host Pavel Čmelík, který naši gastronomickou destinaci zvolil. Český podnikatel a taky světoběžník to má do Noodle Baru svižnou chůzí pět minut ze své kanceláře. Ta se nachází v ulici Na Příkopě. V domě, který je poslední půlrok častou destinací dětí i jejich tatínků. Pavel Čmelík tady provozuje "kontinentální" pobočku známého londýnského hračkářství a zábavního parku pod jednou střechou − Hamleys.

O pár metrů dál má taky svůj obchod s pánskou módou T. M. Lewin a s botami Barker Shoes. Všechno je zkrátka v akčním rádiu několika set metrů. Záhy pochopím, že podobně to má Pavel Čmelík s restauracemi, jež navštěvuje. Nejde-li do té v Melantrichově ulici, vydá se do její pobočky v Celetné. Sem tam zkusí konkurenční Modrý zub v Jindřišské. K obědu často někoho přizve. "Jíst musí každý, tak proč u toho nevyřešit i něco pracovního," říká.

Pracovní oběd s Pavlem Čmelíkem

Zebra Noodle Bar

Bistra s asijskou kuchyní fungují na dvou místech v Praze – v Celetné a Melantrichově ulici. Nejedná se o žádnou světovou franšízu, jak by se mohlo zdát. Konkrétně to v Melantrichově provozuje společnost Prague Concept. Lidé sem podle personálu i recenzí chodí právě na japonské nudle, kladně hodnotí ale i sushi a sashimi.

Zvyky z Anglie

Když dosedne, objedná si čerstvý zázvorový čaj. Já usrkávám čerstvou ovocnou šťávu. Dozvídám se, že si nepotrpí na tradiční českou kuchyni či pivo ani na drahé gurmánské zážitky. Je to tak trochu pozůstatek z ciziny.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.