Šéfkuchař v restauraci Lemon Leaf Marek Pszczolka.
Foto: HN – Michaela Danelová
Zelené kari je oblíbené thajské jídlo. Dokonale se v něm mísí slaná chuť rybí omáčky s pikantními chilli papričkami a nasládlým kokosovým mlékem. "Od každé ingredience se dává jiné množství - pro dosažení správné chuti," vysvětluje přípravu kari šéfkuchař restaurace Lemon Leaf.

Světoznámé zelené kari se v každé části Thajska připravuje trochu jinak. Například v přímořských oblastech je jeho součástí krevetová pasta, zatímco ve vnitrozemí se obejdou bez ní. Kuchyně z této části jihovýchodní Asie se prolíná s indickou, čínskou a indonéskou a je velice pestrá.

Druhů kari existuje několik. Vedle toho zeleného například červené, žluté, panang nebo massaman kari. Každé se od ostatních liší svými ingrediencemi. To zelené patří mezi nejoblíbenější kari v Thajsku a je hodně pálivé. I přestože jeho originální název zní gaeng keow wan, což v překladu znamená sladké zelené kari. Slovo "sladké" totiž neodkazuje na chuť, ale na barvu, která je díky kokosovému mléku krémově zelená.

reklama

Pokračování textu je k dispozici pouze pro platící čtenáře

Máte již předplatné nebo registraci? Přihlaste se.
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.