Srnčí hřbet s petrželovým pyré, ořechy, kapustou a perníkem
Foto: archiv La Veranda
Perníčky od adventu pěkně rozleželé. Naložené ořechy, které naštěstí zůstaly ušetřeny při nedávných oslavách, čerstvý srnčí hřbet a k tomu kapustičky. Zimní jídlo, jak má být. S petrželí navíc krásné.

Nastala další příležitost pro slavnostní tabuli. Zatímco na vánočního kubu a štědrovečerního kapra se zpravidla chystáme pěkně dopředu, stejně jako na první a druhý svátek vánoční (Boží hod a svátek sv. Štěpána), Tři králové bohužel ve většině rodin jen tak prošumí. Přitom i teď bychom si měli dopřát trochu klidu a slavnostní atmosféry.

Jde totiž o dvanáctý, a tedy poslední den Vánoc. Z liturgického pohledu je 6. leden, slavnost Zjevení Páně, stejně významným dnem jako Narození Páně. Navíc právě Třemi králi začíná veselé masopustní období. Přesto se speciálními gastronomickými rituály tohle významné datum kupodivu spojené nemáme.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.