Zázrak jednoduchosti: staré pečivo namočené ve směsi mléka a vajíčka. A pak hned na pánev.
Foto: HN - Tomáš Tesař
Vypadá zajímavě, chutná lahodně. A příprava zabere jen několik minut. Řeč je o francouzském toustu, který ale nevynalezli Francouzi.

Pozor, tuhle specialitu nevynalezli Francouzi, jak naznačuje její název. První zmínky o podobném kulinářském výtvoru se objevily už v antickém jídelníčku − ve čtvrtém století v kuchařské knize Apicius. Starší chleba se máčel v mléku a potom smažil na másle či oleji. Ve Francii mu říkají pain perdu, což v překladu znamená ztracený chléb.

Pod vznešeným názvem se ukrývá velmi prostý pokrm, jejž známe od našich babiček. Pravděpodobně vznikl proto, že lidé nechtěli plýtvat jídlem. Starý bílý chleba namočili do směsi vajíčka s mlékem a osmažili na másle. Dnes ho kuchaři umí vylepšit a z obyčejných surovin vyčarují specialitu, na kterou se zákazníci rádi vrací.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.