Majitel bistra Mr. Bánh mi Tuan Vu Nguyen
Foto: Lukáš Bíba
Máte pár minut na oběd a chcete něco relativně zdravého? Zaskočte si na tuto specialitu do některého z vietnamských bister.

Slovo bánh znamená v překladu pečivo a mì pšenice. Bistro Mr. Bánh mì na pražských Vinohradech, kde nám přípravu těchto sendvičů ukázali, je takovou vietnamskou bageterií.

Inspirace francouzskou bagetou není náhodná. Tenhle skvělý sendvič vznikl v druhé polovině 19. století, kdy byl Vietnam kolonií země galského kohouta. "Vietnam přejímal její kulturní prvky, což vidíme například v architektuře. V Hanoji je mnoho staveb a ulic podobných těm ve Francii. Podněty ale přišly také v gastronomii − klasické bagety si lidé upravili podle svého a naplnili lokálními ingrediencemi. Tak vznikly bánh mì," vysvětluje majitel bistra Tuan Vu Nguyen.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.