Majitel bistra Mr. Bánh mi Tuan Vu Nguyen
Foto: Lukáš Bíba
Máte pár minut na oběd a chcete něco relativně zdravého? Zaskočte si na tuto specialitu do některého z vietnamských bister.

Slovo bánh znamená v překladu pečivo a mì pšenice. Bistro Mr. Bánh mì na pražských Vinohradech, kde nám přípravu těchto sendvičů ukázali, je takovou vietnamskou bageterií.

Inspirace francouzskou bagetou není náhodná. Tenhle skvělý sendvič vznikl v druhé polovině 19. století, kdy byl Vietnam kolonií země galského kohouta. "Vietnam přejímal její kulturní prvky, což vidíme například v architektuře. V Hanoji je mnoho staveb a ulic podobných těm ve Francii. Podněty ale přišly také v gastronomii − klasické bagety si lidé upravili podle svého a naplnili lokálními ingrediencemi. Tak vznikly bánh mì," vysvětluje majitel bistra Tuan Vu Nguyen.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.