Zrála v sudech po bourbonu a dozrávala tři měsíce v sudech, v nichž se vyvíjel cider.
Foto: archiv
Nová Tullamore D.E.W. nese podtitul cider cask finish. "V době, kdy kvasí v sudu šťáva z jablek, se dřevní hmota obohacuje o ostře nasládlé tóny, které naši whiskey příznivě ovlivňují," říká výrobce.

Životopis irské Tullamore D.E.W., nejspíše nejprodávanější značky kategorie whiskey/whisky v České republice, má za sebou šedesátileté období bez vlastní výrobní základny. Skončilo v roce 2014, kdy společnost William Grant & Sons (budete znát jejich Glenfiddich, která přešlapuje mezi celosvětově prvním a druhým místem v prodeji sladové skotské whisky, na němž se střídá s The Glenlivet) vybudovala v Tullamore, kolébce značky od roku 1829, pozoruhodný lihovar vybavený nejmodernější technologií třetího tisíciletí.

Jeho produkci sice ochutnáme nejdříve až letos na podzim, kdy první litry jeho destilátu dosáhnou zákonné "plnoletosti", to jest tří let zrání v sudu, ale první čiperné vlaštovky, jež "přilétají" díky dlouhodobé spolupráci s jiným lihovarem na jihu Irska a "dělají jaro" Tullamore D.E.W., se objevují už teď.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.