Momo, nejznámější tibetská specialita. Něco mezi knedlíčky a taštičkami s masovou nebo zeleninovou náplní můžete ochutnat v restauraci Ama ve Slavíkově ulici v Praze.
Foto: gourmetguru

Tibetská premiéra v Praze

Víte, co je momo? Něco mezi knedlíčky a taštičkami s masovou nebo zeleninovou náplní. Tak na tuhle nejznámější tibetskou specialitu Gourmetguru narazil v novém podniku, který se na kuchyni pocházející z dalajlamovy vlasti zaměřuje. Ve Slavíkově ulici na pražských Vinohradech ho před pár dny otevřeli dva praví Tibeťané − Jamyang Shenphen a Sonam Tsering (Češi zatím znali spíše Pět Tibeťanů coby jogínské cvičení). Restaurace se jmenuje Ama, což v překladu znamená Máma. Majitelé do Prahy přijeli s českými partnerkami a Gourmetguruovi prozradili, že z našich jídel si oblíbili svíčkovou, vepřo-knedlo-zelo a tatarský biftek. "Ač to může znít překvapivě, tibetská kuchyně je té české velmi blízká. I my máme kynutý knedlík, jen jej připravujeme jako malý bochánek a říkáme mu tinamo," poučil Jamyang Shenphen Gourmetgurua. Ten se ale rozhodl ochutnat ještě ngotse phagsha, tedy restované vepřové maso s čínským zelím a rýží. Jídlo bylo lehké, nemastné a na orien­tální specialitu i překvapivě nepřekořeněné.

Oidipovský koktejl

Je to "naprostý masakr", shodli se Jan Vlachynský a Andrej Vališ coby majitelé Baru, který neexistuje, když Gourmetguruovi přibližovali svou poslední novinku. V jejich podniku si totiž můžete dát některý ze speciálních koktejlů inspirovaných programem květnového festivalu Divadelní svět Brno. V nabídce je tedy například Oidipus, Louskáček či Carmen. "Na tvorbě drinků se podílelo 12 barmanů," vysvětlil jeden z nich, Vojtěch Sláma. Společným jmenovatelem koktejlů jsou podomácku vyrobené ingredience − třeba sirup z uzené papriky, medová voda infuzovaná jasmínovým čajem, vinná redukce s fíky nebo pistáciová šlehačka.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.