V takzvané kreativní čtvrti Provoz Hlubina v Ostravě je možné narazit na kavárnu s názvem Maryčka.
Foto: gourmetguru

Černé uhlí, (nejen) černá káva

Ostrava, uhlí a Maryčka (Magdónova) jde dohromady, ale Maryčka a káva? To už spíš káva a Maryša… Přesto Gourmetguru během svého ostravského výletu objevil v takzvané kreativní čtvrti Provoz Hlubina kavárnu s tímhle názvem. Nejmenuje se však podle Bezručovy slavné básně, ale podle místního horníka, starého pana Maryčky. "Měl zálibu ve výběrové kávě, a když šli chlapi po šichtě na pivo, on si zásadně dával espreso," vysvětlil Gourmetguruovi Petr Polák, majitel tohoto mezi Ostravany oblíbeného podniku, umístěného v bývalé hornické dílně. Na mlýnku se v Maryčce zabydlela brazilská zrna z místní malé pražírny Coffee Culture. Petr Polák ještě prozradil, že často přicházejí s vlastními kávovými nápoji, stejně tak se zákusky, ať už sladkými, či slanými. Podnik prý také jako první v Ostravě začal připravovat raw (syrové) dorty. "Umím si obhájit každou naši recepturu − nápojů i pamlsků," prohlašuje sebevědomě majitel.

Hledá se národní koktejl

Jak by mohl vypadat a hlavně chutnat náš národní koktejl? Stejnou otázku si položila Česká barmanská asociace (CBA) a rozhodla se vyzvat všechny barmany a příznivce koktejlové kultury, aby jí pomohli národní drink najít. Češi si sice v poslední době oblíbili třeba Aperol Spritz, ten ale pochází z italské části Tyrolska. Ačkoliv máme skvělé barmany i bary, žádný koktejl zatím nemůžeme označit za náš národní. "Nezáleží na tom, jestli půjde o sladký nebo hořký drink, krátký či dlouhý. Měl by však být historicky známý a jeho základ by měla tvořit typická česká lihovina dostupná v běžném tuzemském baru," upřesnil Gourmetguruovi Miroslav Černík z CBA. Zájemci mohou své návrhy posílat na e-mail cernik@cbanet.cz. Vítězný koktejl CBA vyhlásí na své konferenci v Brně poslední dubnový víkend.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.