Krémovou polévku z dýně máslové nebo hokkaido je třeba po uvaření dohladka rozmixovat.
Foto: HN - Jan Mudra
Ať už je uvařena z dýně máslové, z tykve hokkaido nebo z blue balletu, tahle polévka nezklame. Může být i elegantní tečkou za mrazivými dny.

Dýně, či spíše tykve, jak by se měly správně nazývat, jsou na jídelníčku Evropanů od 15. století. Jednoleté popínavé rostliny z čeledi tykvovitých původem z Ameriky na starý kontinent dovážely hlavně španělské lodě. Pro námořníky představovaly zásobárnu vitaminů, která vydržela i několik měsíců. Nejvíc ale dýně šířili Benátčané. Při obchodování s Maďary používali tuto zeleninu jako osobité platidlo. Tykvím se kolem Dunaje začalo dařit a postupně se dostaly i do českých zemí.

První evropští osadníci severoamerického kontinentu přečkávali tamní zimy jen díky indiánům. Ti jim poskytli jídlo, mimo jiné i dýně. Hlady zemřela "jen" polovina z "bledých tváří" a ti, kteří přežili, začali na jaře z vděčnosti vysazovat dýně. Dnes patří například dýňový koláč (pumpkin pie) ke Dni díkůvzdání stejně neodmyslitelně jako krocan.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.