Sázené vejce, variabilní a dokonalé
Foto: Jenna Zarins
Každé svátky mají své rituály i symboly. Když začnou vzduchem svištět pomlázky, přichází velká chvíle pro vejce. Symbol Velikonoc, zrození, vzkříšení, plodnosti i dokonalosti.

Údajně nejstarší zdobená kraslice je stará více než 2300 let. Dalších dokladů o významu vajec ve spojení s nejrůznějšími obřady, včetně oslav života, jara a později znovuzrození Krista, najdeme v historických dokladech i umění bezpočet. A nejde jen o oslavy − podle mnoha věřících je darovanému vejci připisována magická schopnost probudit v člověku novou životní sílu, prolomit brány záhrobí jako skořápku a vrátit se zpět do světa živých. Nakolik za to mohla vejce, která údajně Kristovi přinesla Máří Magdalena, těžko říct, každopádně svátky jeho zmrtvýchvstání si bez vajec umíme představit jen těžko.

Reklamní hvězda i delikatesa

Vejce je vůbec dokonalá věc. Začněme od "designu". Naprosto čistá, jednoduchá křivka. Jako vzor dokonalé krásy je miloval například Salvador Dalí. A nemusíme chodit daleko: není divu, že právě dvojrozměrná animovaná postavička pana Vajíčka, později mu přibyla i paní Vajíčková, je dodnes symbolem československé televizní reklamy. Mimochodem, když už jsme u té symboliky, autorem obou postaviček je animátor Eduard Hofman, tedy ten, jehož vůbec prvním celovečerním kresleným filmem bylo koncem 50. let slavné Stvoření světa.

Vejce ve své jednoduchosti prostě funguje, na obrazovce i v kuchyni. Proto je nakonec najdeme v receptech z celého světa. V těch nejjednodušších, ale i v rafinovaných úpravách. Pro kuchaře bývá výzvou. Připravit je, aby bylo dokonalé, chce cvik, zručnost i nápad. Vlastně je to malá alchymie. Vychytat čas, přesnou strukturu, konzistenci. Ovšem pozor, není vejce jako vejce − je logické, že jinou dobu budeme vařit vejce křepelčí a vejce pštrosí, ale už ne každý ví, že čas se různí i podle odlišných nadmořských výšek. Prostě vejce si žádá svůj díl umění a musí se na ně jít chytře.

Tip

Bublinky a vejce

jarvis_58e63317498e75af765e0f70.jpeg

◼ Po nevšedních zážitcích z minulých let, kdy hlavní roli hrálo rajče a pak brambora, se v unikátním projektu šampaňského domu Krug, který páruje každý rok své Krug Grande Cuvée s jednou surovinou, ocitlo ve středu dění vejce.
◼ O úspěch v této špičkové disciplíně se utkalo 17 výjimečných šéfkuchařů z 11 zemí a tří kontinentů, od začínajících kuchařských hvězd po matadory ověnčené michelinskými hvězdami. A výsledek? Nejlepší je ochutnat.
◼ Inspirací může být tematická kniha s názvem Ztracené, míchané nebo smažené? se snímky švédské fotografky Jenny Zarinsové.
◼ Na snímku ve fotogalerii je "pan Vajíčko" Francouz Vivien Durand z restaurace Le prince Noir, který se prezentoval volským okem s krevetami, foie gras a ořechy.

Jaká vybrat a jak je vařit?

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.