Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima
Foto: Libor Fojtík
Chtěl být pilotem, nakonec ale u rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy zvítězila medicína a biochemie. Přestože mu klinická praxe chybí, ve své práci by chtěl pokračovat i v druhém funkčním období. V restauraci Suterén jsme si s ním dali houbový oběd.

Když se pár minut po půl jedné setkáváme v pražské restauraci Suterén, které dominuje velké akvárium plné mořských rybek, okamžitě k nám přispěchá Richard Šusta, šéfkuchař a majitel podniku v jednom, aby pana rektora osobně přivítal. "To víte, chodím sem často, hlavně navečer. Suterén mám moc rád a jsem jeho pravidelným hostem už více než 10 let. Jen obvykle sedávám vzadu," říká nejvyšší představitel nejstarší univerzity v Česku.

Na obědy chodí málokdy, protože prý nabourávají pracovní nasazení během dne. Pro schůzky proto volí především snídaně, na kterých si velmi zakládá, nebo večeře, jimiž příjemně zakončí den. "Už mám vybráno," prohlásí Tomáš Zima po rychlém prolistování jídelního lístku. Je poznat, že zdejší menu nevidí poprvé. "Jako předkrm vám určitě doporučuji marinované bílé hříbky v aspiku. Je to malé a chutné," říká s jistotou. Nakonec si zmíněné houby objednáváme oba.

Z laboratoře do "diplomacie"

Předkrmem pan rektor ale s houbami nekončí a přidává ještě krkonošské kyselo. Polévky má velmi rád, jak ve studené, tak teplé variantě. Jako hlavní chod zvažuje zvěřinovou sekanou, na doporučení pozorného číšníka však volí srnčí steak dle receptury lánského myslivce s kapary, okurkami, cibulkou − a houbami. "Dnes je zkrátka houbový den," usmívá se. "Z nutričního hlediska jsou houby vlákninou a nejsou kalorické. Takže jsou zdravou pochutinou." Moji volbu gratinovaného kozího sýru se salátem Tomáš Zima ale naštěstí také schvaluje.

Pracovní oběd s Tomášem Zimou

Suterén

◼ Do nenápadného podniku na rušném Masarykově nábřeží v Praze se podle očekávání sestupuje po schodech. Poté co se poněkud hlučně zavřou vstupní kovové dveře, člověk se ocitá v prostoru s komorní atmosférou.

◼ Vyjímá se zde především kontrast typických sklepních zdí z holých cihel, čistě bílého prostírání a moderních obrazů.

◼ Jídlo má šmrnc a jak Tomáš Zima chválí, menu nabízí pestrou paletu jídel a chutí, dobrá vína a příznivé ceny.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.