Chuť rumu, zastrašena alkoholem, poněkud neochotně nabízí teplé jablko posypané skořicí, marcipán, přiznání k melase a „sladké dřevo“.
Foto: archiv
Vůně rozlomené přezrálé švestky, pomačkaných malin... ... chuť nabízí teplé jablko posypané lehce skořicí.

Na horní etiketě kultovního australského rumu Bundaberg se hned pod jeho jménem krčí upřesnění "over proof". Student anglistiky s ním nejspíš bude mít potíže, otrocký překlad také nikam nevede; já bych je interpretoval "přes čáru" a budou to experti přes destilaci, kteří porozumí jako první. Dolní etiketa mimo jiné uvádí 57,7 % Alc/Vol, objemových procent alkoholu, což je víc než o 20 procent nad základní standard nejen této značky a popravdě o hodně víc, než kolik jsme zvyklí. Však také první doušek pronikne ústy jako projektil a donutí chuťové buňky stáhnout se ke "kruhové obraně".

Vůně rozlomené přezrálé švestky, pomačkaných malin, závinu s kupou rozinek a lesního medu je rychle zapomenuta a chuť, zastrašena alkoholem, poněkud neochotně nabízí teplé jablko posypané lehce skořicí (přece jen tak trochu závin), marcipán, přiznání k melase a "sladké dřevo".

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.