Ne náhodou připomínají vafle plástev medu. Tuhle sladkou pochoutku lidé pekli už ve středověku.
Foto: Lukáš Bíba
Nejznámější jsou bruselské a lutyšské. Servírují se s cukrem, džemem, banány a čokoládou... A nejlepší jsou ještě teplé - voňavé a křupavé.

V ulicích belgických i nizozemských měst jich najdete spoustu. Stánky nabízející rozličné a oku lahodící vafle jsou téměř všude.

Název oblíbeného dezertu pochází pravděpodobně ze staré francouzštiny, kde "walfre" znamenalo "plástev medu". Vafle ji opravdu svým tvarem připomínají. Tentýž význam měl i výraz "wafele" ve staré nizozemštině. Člověk až podle kontextu pochopil, zda se právě hovoří o díle medonosných včeliček, či cukrářů. Kolem 16. století se recept na tyhle originální oplatky rozšířil i do Anglie, kde se jim začalo říkat "waffles".

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.