Jahody se šlehačkou v bezlepkové roládě
Foto: Pavel Vítek
Mají tvar srdce, jsou symbolem lásky, požitku i rozkoše. A s čepicí šlehačky jsou jahody ten nejlepší dezert. A také gurmánský pilíř wimbledonské tradice.

Nos nejprve polechtá typická vůně, pak pusu zaplní šťavnatá chuť. Jahody, první ovoce roku. Když se rozvoní a červeně září z košíků zelinářských stánků, je jasné, že jaro je v plné síle a odteď si je můžeme dopřávat až do podzimu. Jahod je totiž řada druhů. Některé plodí jednou, jiné dvakrát v roce, další dokonce v průběhu celé letní sezony. Což dává prostor ke zdravému mlsání i dietářům, protože jahoda má málo cukru, zato množství blahodárných látek, včetně schopnosti snižovat nezdravý cholesterol.

Chvála mlsnému Ludvíkovi

Jak vyplývá z archeologických nálezů, je velmi pravděpodobné, že lesními jahodami se živili už lidé v mladší době kamenné. Plody tehdejšího jahodníku obecného byly ovšem velmi drobné, sběr dal práci, o ovoci v dnešní podobě můžeme mluvit až o mnoho let později. Vlastně za vyšlechtění velkých jahod tak, jak je známe, může zahradník Ludvíka XV. Panovník byl totiž známým labužníkem a vyžadoval stálý přísun nových a originálních dobrot. Zobat malé jahody však bylo nepohodlné, zakousnout se do velkého plodu lákalo.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.