Pravý vídeňský řízek je chráněný zákonem. Musí být z telecího masa, jež se krájí na takzvaného motýlka, jak vysvětluje šéfkuchař Lukáš Novák.
Foto: Lukáš Bíba
Ten pravý vídeňský se připravuje z telecího masa a vznikl tak trochu z nedostatku. Na rakouském císařském dvoře totiž neměli parmazán.

Precizně naklepaná porce masa obalená v mouce, vajíčku a strouhance je klasikou rakouské kuchyně. Počátky pokrmu sahají do starověku, kdy si na doslova dozlatova usmažených předchůdcích řízků pochutnávali bohatí byzantští obchodníci. Jejich kuchaři totiž obalovali maso tenkými plátky zlata. Když totéž zkusili ve středověku benátští kupci, církev jim tento způsob přípravy masa zakázala jako příliš požitkářský.

Cesta řízku na vídeňský císařský dvůr vedla z Itálie. Právě tam byl roku 1848 poslán proslulý maršál Jan Josef Václav Radecký, aby uklidnil propukající povstání. V Benátkách si objednal místní specialitu, smažený plátek masa obalený ve vejci a směsi strouhanky a parmazánu. Byl nadšen a recept pak dovezl jako dárek Františku Josefu I. V císařské kuchyni však neměli parmazán, proto jej kuchař nahradil moukou. Jídlo se u císaře i tak setkalo s velkým ohlasem, panovník ho poté údajně vyžadoval každý týden.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.