Vítězové českého kola soutěže The Venture Radek Hušek (vlevo) a Daniel Vach.
Foto: Jakub David
České kolo soutěže The Venture v listopadu minulého roku ovládly proteinové tyčinky z cvrččí mouky. Jejich autoři nyní míří do Los Angeles, kde se s dalšími společensky prospěšnými start-upy utkají v celosvětovém finále o milion dolarů.

České finále soutěže The Venture, která podporuje společensky prospěšné projekty, se uskutečnilo 9. listopadu loňského roku na palubě expresu z Karviné do Prahy. Česká republika se do akce zapojila poprvé a porota do světového finále poslala mladé podnikatele Radka Huška a Daniela Vacha, kteří v Los Angeles představí své proteinové tyčinky z cvrčků.

V české soutěži nápad porazil další čtyři inovativní projekty: vícekomorový odpadkový pytel EcoTwinBag, tašku Česká síťovka, komunikační aplikaci pro starší generaci Oscar senior a náramek pro detekci duševní poruchy Mindpax.

Cvrččí tyčinky Sens Bar nabízí podnikatelé od konce dubna na svém e-shopu pod značkou Sens Foods. Dali si za cíl změnit konvenční stravovací návyky a přinést na trh potravinu nabízející nejenom zdravý, ale do budoucna také udržitelný zdroj bílkovin. Proteinové tyčinky se vyrábějí ze sušených a pomletých cvrčků.

"V Evropě se na takovou stravu orientují zatím jen komunity zasvěcených. Došlo nám, že proto, aby se hmyz mohl dostat na jídelníček většinové populace, se nesmí podávat vcelku," vysvětluje Radek Hušek.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.