Do kávy se při přípravě tiramisu přidává často mandlový likér Amaretto, nahradit ho může i rum.
Foto: Honza Mudra
Tento dezert se podával už v nevěstincích za časů Benátské republiky. Vždyť v překladu znamená "pozvedni mě" nebo "rozvesel mě".

O původu jednoho z nejznámějších italských dezertů, vonícího po kávě a likéru, se vedou spory a Italové mají nespočet teorií, jak a kdy vznikl. Jisté je jedno − předchůdců tiramisu bylo více.

Pro toskánského velkovévodu připravovali sienští cukráři podobnou specialitu již v 17. století. Říkalo se jí Zuppa del Duca, tedy vévodova polévka. Složení měla blízké tiramisu, jak ho známe dnes, jen byla o něco tekutější.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.