Do kávy se při přípravě tiramisu přidává často mandlový likér Amaretto, nahradit ho může i rum.
Foto: Honza Mudra
Tento dezert se podával už v nevěstincích za časů Benátské republiky. Vždyť v překladu znamená "pozvedni mě" nebo "rozvesel mě".

O původu jednoho z nejznámějších italských dezertů, vonícího po kávě a likéru, se vedou spory a Italové mají nespočet teorií, jak a kdy vznikl. Jisté je jedno − předchůdců tiramisu bylo více.

Pro toskánského velkovévodu připravovali sienští cukráři podobnou specialitu již v 17. století. Říkalo se jí Zuppa del Duca, tedy vévodova polévka. Složení měla blízké tiramisu, jak ho známe dnes, jen byla o něco tekutější.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.