Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Pavel Krtek
Foto: Michaela Danelová
Železnice má u nás hlubokou tradici ještě z dob Rakouska-Uherska. "Nejsme ale historický artefakt, jdeme s dobou," říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Pavel Krtek. Poobědvali jsme s ním ve vlaku.

Potkáváme se na pražském hlavním nádraží. Přesněji řečeno na třetím nástupišti, odkud ve 13.37 odjíždí SuperCity Pendolino směr Ostrava, kterým šéf Českých drah míří na mezinárodní železniční veletrh Czech Rail­days. A protože já palubu opouštím už v Pardubicích, na oběd máme přesně 52 minut.

Ihned po usednutí na předem rezervované místo přichází pohledná stevardka, aby nám se širokým úsměvem a lehce moravským přízvukem předložila vlakové menu. A mě napadá, že už ho musí znát Pavel Krtek nazpaměť. "Jídelníček se jednou za čtvrt roku obměňuje, nicméně zákaznicky nejoblíbenější jídla jsou pořád stejná. Často mě ale překvapí nový vzhled a formát. Společnost JLV (dříve Jídelní a lůžkové vozy; pozn. red.), která poskytuje gastronomické služby na cestách, má zřejmě kreativní marketing," komentuje.

Pracovní oběd s předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah Pavlem Krtkem

Podle jeho slov prý v rychlovlacích letí hlavně snídaně − spoje jsou dálkové a cestující zpravidla na dlouhé cesty vyjíždějí v ranních hodinách. "Pendolino má spíš takový bistrovůz, který funguje na principu předpřipravených porcí." A zatímco já volím netradiční telecí kýtu na pepři s čočkovou přílohou, Pavel Krtek se rozhoduje pro stálici v podobě řízku s bramborovým salátem, kterou podpoří ještě třetinkou čepované Plzně a se slovy, že kofeinu už bylo dost, odmítá šálek kávy.

ČD Restaurant

◼ O občerstvení na palubě vlaků Českých drah se stará společnost JLV. Ráno a dopoledne cestujícím servíruje teplé, studené, klasické i fit snídaně, po zbytek dne mimo jiné typická česká jídla jako gulášovou polévku, svíčkovou na smetaně či řízek.

◼ Vybrat si ale můžete také ze sezonní nabídky, v níž se objevuje například jehněčí plec, sýrové špecle nebo kuřecí roláda.

◼ Když pominete monotónní zvuk jízdy a sem tam nějakou tu výhybku, skvěle si pochutnáte. Stejně jako Pavel Krtek.

"Tohle jídlo je hrozně nezdravé, ale vždycky dobré," prohodí pan ředitel a nezapomíná zdůraznit, že podobnému stylu stravování se v běžném životě úspěšně vyhýbá. Potrpí si hlavně na bifteky, kuřecí maso na všechny způsoby, sushi a rád ochutná i žabí stehýnka či šneky. "Česká klasika je na mě moc těžká. Jednou za čas jí ale neodolám."

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.