Restaurace Salabka je obklopená největším pražským vinohradem.
Foto: Daniel Truhlář
Restaurace a vinařství Salabka sídlí na úpatí kopce v pražské Troji. Součástí podniku je největší vinohrad hlavního města a kromě pěstování se v Salabce vinná réva také zpracovává. Místnímu sklípku velí mladý vinař Tomáš Osička, kuchyni zase šéfkuchař Petr Kunc.

Kdyby se za kopcem netyčily pestrobarevné paneláky a ve vzdáleném údolí zase "sto" věží hlavního města, Gourmetguru by jen stěží uvěřil, že nestojí uprostřed rozlehlého moravského vinohradu. Členitá vinice však patří k trojské restauraci a vinařství Salabka.

Salabka Tomáš OsičkaVinnému sklepení vládne mladík Tomáš Osička, který do Troji přesídlil z rodných Velkých Bílovic. "Pocházím z vinařské rodiny a do Prahy jsem se před třemi lety přistěhoval za přítelkyní. Původně jsem měl v plánu prodávat vysokozdvižné vozíky," vypráví. Dnes se však spolu s vinohradníkem Františkem Běhůnkem stará o 4,5 hektaru vinné révy, na kterém roste 15 odrůd.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.