Plněné grilované žampiony Portobello
Foto: Pavel Vítek
Grilování bez masa je jako oheň bez kouře. Ale existují výjimky. Třeba takové portobello. Jen tak v burgeru, plněné nebo jako příloha - a k masu, samozřejmě.

Jsou větší, mají výraznější chuť než klasické žampiony, často se jim přezdívá houbový steak. A není to zas tak velká nadsázka. Jednak mají pevnější konzistenci a jednak je jejich chuť skutečně plná a masitá. Hodí se proto skvěle k pečení i grilování. A naplnit se dají čímkoliv − masitou směsí, pikantním kozím sýrem, šunkou a zeleninou… Úprav je bezpočet.

Není divu, že i muži, kteří se kuchyni zpravidla vyhýbají, často překvapí jako nadšení "grilaři". Ostatně je to sen každého chlapa, opéct si na ohni pořádný flák masa − vepřového, jehněčího, hovězího, pochopitelně ideálně čím je větší, tím lepší, a někdy to bývají celé kusy. Pokud se takový "mamut" točí na rožni, přicházejí na řadu i stylové přílohy, třeba v podobě grilované zeleniny. Než se maso udělá, hodí se i jako lehčí předkrm a fantazii se meze nekladou.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.