Všechny ty klasické koktejly white ladies, sidecars a margaritas získávají s „krvavou“ verzí Cointreau další rozměr.
Foto: archiv
Suroviny a výrobní postupy likéru Cointreau jsou bedlivě střeženým tajemstvím. Master distiller ho však obohatila o destilát kůry "krvavých pomerančů" a dosáhla tak čarovné vůně.

Svět likérů, stejně chuťově rozmanitý jako barevný, tvoří pouze dva kontinenty: první soustřeďuje likéry "generické", jež může vyrábět každý, kdo na to má suroviny a výrobní základnu (například notoricky známá "zelená"); druhý je hájemstvím likérů originálních (někdy krkolomně označovaných jako "vlastnické"), jejichž suroviny a výrobní postupy jsou bedlivě střeženým tajemstvím. To je případ francouzského Cointreau.

Pomerančový likér, od roku 1871 inzerovaný jako Specialité Cointreau a symbolizovaný pierotem, jehož bílý kostým zdůrazňoval vodojasnou barvu produktu, změnil mezi dvěma světovými válkami svoje označení na pouhé Cointreau a opustil podtitulek "Triple Sec", aby se odlišil od jiných likérů tohoto druhu. V roce 1923 pak poprvé a na dlouhá léta naposled inovoval na podnět britského obchodníka George Glendenninga recepturu, jež byla na britský vkus možná až příliš sladká. Po jejím vysušení pronikl likér do zbytku světa a 90 let to tak zůstalo. Akcionáři setrvávali v nadšení.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.