Víno mělo chuť harmonickou, „prsatou“ (představte si sami!), nakombinovanou ze zralé papáji, salátových okurek a ananasu.
Foto: archiv
Vydali jsme se do klasického rakouského heurigeru, tedy vinného výčepu s nabídkou jednoduchých jídel. Víno vám tu nalijí do džbánku, a když chcete vidět lahev, přinesou ji. Ochutnali jsme elegantní a přitom svěží Grüner Veltliner Smaragd Ried Steiger 2016.

Císař Josef II. se do učebnic dějepisu zapsal zrušením nevolnictví a tolerančním patentem. Ale reforem má za sebou víc! Méně se už například ví, že v roce 1874 umožnil poddaným otevřít podniky, ve kterých mohli hostům nabízet své víno či ovocné šťávy. Historii tím ovlivnil méně, ale podobně trvale. Protože klasické rakouské heurigery, tedy vinné výčepy s nabídkou jednoduchých jídel, existují dodnes. Pět jich má podle časopisu Falstaff to nejvyšší ohodnocení. My jsme se vydali do Heuriger Pulker, které je "jedničkou" v Dolním Rakousku.

Císař pán sice ve svém původním patentu zakázal v heurigerech servírovat jídlo, aby nekonkurovaly hospodám, ale to už naštěstí padlo. Mohli jsme si tedy objednat skvělé šunky a sýry, samozřejmě typické rakouské pomazánky (ano, byl i výtečný liptauer) a famózní pečený bůček na kmíně. Výpek v mističce, který jsem si mazala na chleba, mi připomněl vytírání pekáče v dětství u babičky.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.