Halušky nejsou pouze slovenská specialita. "Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo kúsky nebo koláčky," prozradil nám šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík. Nejčastěji se valašské halušky podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem, nebo dokonce s povidly. K haluškám se na Valašsku vždy hodí jako přípitek kalíšek slivovice.

"Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří," doplňuje Václavík. Šéfuje kuchyni zážitkové restaurace Vyhlídka, která nabízí moderní krajovou gastronomii i degustační menu párovaná s vínem, letos z vinařství Reisten. Přinášíme vám šéfkuchařův recept na halušky se slaninou a kopřivami.

Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

■ 500 g brambor
■ 150 g polohrubé mouky
■ 1 vejce
■ sůl
■ pepř
■ 150 g slaniny
■ čerstvé mladé kopřivy
■ 250 ml smetanyHalušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se