Filet mignon a humří ocas
Foto: Pavel Vítek
To nejlepší ze země a moře, ovšem v gurmánském pojetí. S létem se vlna surf & turf opět zdvihá. Představuje víc než průvan v peněžence?

Ne vždy představuje nejdražší položka jídelního lístku ta nejlahodnější sousta. Samozřejmě, cena použitých ingredien­cí je zásadní, a čím lepší a kvalitnější jsou, stoupá. Ale vezměte si třeba takové zlato. Umocní hlavně estetický dojem a na špičku jídelního lísku může vystřelit i plebejský burger nebo jinak běžný dezert. Ke konzumaci je samozřejmě určeno jedlé vícekarátové zlato, a to buď samotné, nebo ve směsi se stříbrem, obojí se používá jako prach, hoblinky i jemné plátky.

Ať už jde ale o steak, zmrzlinu, pozlacené sushi či řízek ve zlaté strouhance, v puse žádný zázrak, zato na efekt i cenu má vliv veliký. Ostatně svědčí o tom i nejrůznější žebříčky nejdražších jídel světa. Zlato na talíři, teď nemyslíme designové provedení porcelánového servisu, umí vzbudit pocit exkluzivity a výjimečnosti. Omezenost zdrojů pak představuje další nejčastější důvod, proč ceny surovin a s nimi i vybraných pokrmů mohou šplhat do závratných výšek.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.