Vědec a generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr
Foto: Michaela Danelová
O Karlu Ksandrovi se říká, že dbá na společenský bonton. A když ředitel Národního technického muzea přichází s pugétem růží v ruce a na minutu přesně, svou pověst dosvědčuje.

K prostornému stolu pražského Café Imperial usedáme v pravé poledne. "Jako historik architektury a památkář jsem nemohl vybrat podnik s nezajímavým interiérem." Ten zdejší s keramickým obkladem pochází z roku 1912 a dodnes úspěšná firma Rako jej už tehdy vyrobila na zakázku. "Hotel Imperial navíc stojí na místě bývalého pivovaru, který patřil tetě Vojty Náprstka. Když zemřela, pivovar mu odkázala a on z jeho financí vybudoval České průmyslové muzeum, prapočátek Národního technického muzea," líčí jeho současný ředitel zapáleně historické souvislosti.

Vzápětí však přichází zásadní problém: v předloženém menu se nám líbí hned několik položek. Karel Ksandr nejprve uvažuje o telecím řízku, já o hovězích líčkách. Váháme mezi bílým a červeným vínem. A nakonec, po dlouhém listování a všemožných kombinatorických pokusech, vítězí moravská Frankovka barrique, zeleninový krém s krutony, grilovaný tuňák s hranolky a kachní prso téže úpravy na čočkovém lůžku.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.