Pavel Jandura, jednatel společnosti Liberecké strojírny
Foto: Honza Mudra
V Rusku, Ázerbájdžánu, Ghaně nebo Chile. Tam všude vyrábí pečivo velkopekárny navržené v Liberci. Obchody jezdí dojednávat Pavel Jandura.

Už na přelomu 19. a 20. století sloužila budova restaurace Domov jako přepřahárna a občerstvovací stanice pro vozky, kteří cestovali do Polska a Německa. Připomínají to internetové stránky podniku pod Ještědem, kam jsme zavítali na oběd s Pavlem Jandurou, jednatelem společnosti Liberecké strojírny. Ta vyrábí velkopekárny a stejně jako občerstvovna Domov má za sebou téměř stoletou historii.

"Založili ji Němci někdy okolo roku 1920 a už tehdy vyráběla pekařská zařízení. Za komunistů fungovala ve stejném oboru jako vývojové středisko a po revoluci ji zprivatizovaly tři rodiny, naše je jednou z nich," popisuje v krátkosti vývoj firmy statný sedmatřicátník. Kdysi hrál hokej, ale teď nemá na sport moc času. Hodně cestuje a spoustu hodin stráví v letadle nebo v autě. Liberecké strojírny totiž prodávají velkopekárny do nejrůznějších zemí světa.

Klient nám dá do ruky kus pečiva a řekne, že toho chce péct 20 tisíc kusů za den. A my navrhneme linku, která to dokáže.

"Nedávno jsme dodali dvě linky do Chile, další připravujeme do Ghany, veliká linka na bagety poputuje do Alžírska," vyjmenovává jednatel firmy s asi 50 zaměstnanci.

Zakázka vypadá většinou následovně: "Přijdeme za klientem, on nám dá do ruky nějaký kus pečiva a řekne, že toho chce péct 20 tisíc kusů za den. A my navrhneme linku, která to dokáže. Všechny její součásti sami nevyrábíme. Jednotlivé díly − třeba sila na mouku nebo míchačky těsta − nám dodává několik českých i zahraničních firem. Kynárny, zařízení na tvarování rohlíků, pece či chladírny jsme ale schopni vyrobit sami."

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.