Základem gazpacha je zelenina, kterou rozmixujeme s česnekem, olivovým olejem a chlebem.
Foto: Tomáš Tesař
Někteří tvrdí, že existuje 6 milionů verzí španělské zeleninové polévky. Údajně ji vymysleli chudí obyvatelé Andalusie. Její název údajně pochází z řeckého slova pro kostelní pokladničku.

Pokrm, který údajně vymysleli chudí obyvatelé Andalusie, si později oblíbili pastevci po celém Španělsku. Jeho příprava byla totiž jednoduchá a nezahrnovala vaření. Rajčata, bez kterých si dnes toto jídlo nelze představit, dovezli do své rodné země španělští kolonizátoři samozřejmě až po objevení Ameriky. Zajímavostí je, že pro přípravu polévky se rajčata začala používat až v 19. století. Verzí gazpacha existuje nespočet, někdy se dokonce tvrdí, že jeho variací je šest milionů, stejně jako obyvatel jihošpanělského regionu, kde vzniklo.

jarvis_598300aa498e27acf5cf0cf1.jpeg
Šéfkuchař španělské restaurace El Centro na Malé Straně v Praze Oscar Caceres Ruiz
Foto: Tomáš Tesař
reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.