Paella mixta
Foto: Pavel Vítek
Obří pánev, na níž se dusí rýže s masem, zeleninou, plody moře, ovoněná šafránem. Paella je symbolem Španělska. Ale není jedna jako druhá - může být námořnická, černá nebo klasická.

Když dáte Italovi rýži, aby uvařil, vystřihne pravděpodobně s pomocí pár dalších ingrediencí risotto. Když požádáte o totéž Španěla, můžete si být skoro jisti, že vám na stole přistane paella. Co mají ty dva pokrmy společného? Základ obou je rýže, která se restuje a dusí spolu s dalšími přísadami. A obě národní speciality se už dávno zařadily mezi pilíře mezinárodní kuchyně.

Rychlá bašta mnoha tváří

Jen si všimněte, že paellu většinou nabízejí v restauracích rovnou pro dva. Pro jednoho se prostě nevaří. Naopak, čím víc strávníků, tím víc se šetří čas i práce. Vezme se jen větší pánev a znásobí se přísady. Právě rychlost a efektivita v zasycení více lidí stojí u kolébky tohoto tradičního španělského pokrmu.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.