Šéfkuchař restaurace Aldente trattoria e vineria italiana Tomáš Kopecký
Foto: Matej Slávik
Lehký letní pokrm vznikl v Kampánii. Jeho základní suroviny - rajčata, bazalka a mozzarella - značí barvy italské vlajky.

Obvykle se podává jako předkrm neboli antipasti. V parných letních dnech je tento salát vítaným osvěžením. Vznikl na jihu Itálie, v Kampánii, kde má mimochodem svůj původ i jedna z jeho nezbytných ingrediencí − mozzarella.

Jméno tomuto legendárnímu pokrmu dal ostrov Capri, kde údajně vznikl. Ve 20. letech minulého století pořádal italský básník Filippo Tommaso Marinetti ve zdejším hotelu Quisisana večeři pro přátele. A protože tento zakladatel futurismu označil jihoitalskou kuchyni za příliš těžkou, hoteliér nakázal kuchařům připravit lehčí pokrmy. Mezi nimi se objevila i první varianta caprese. Bazalka, mozzarella a rajčata, symbolizující barvy italské vlajky, slavily velký úspěch.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.