Pikantní korejské kimchi
Foto: Asian Temple
Korejský všelék, základ dlouhověkosti, národní poklad. Není divu, že když v roce 2008 letěl do vesmíru první korejský kosmonaut, vykročilo i kimchi na oběžnou dráhu.

Nazelenalé listy zelí v červeném nálevu − vypadá zvláštně, voní nám nevábně a jeho chuť je ostře pikantní a velmi specifická. Přesto si tato tradiční korejská fermentovaná delikatesa podmanila jako superpotravina svět. A pak i vesmír. Tady už ale ani tak nešlo o její blahodárné účinky, ale hlavně o to, že žádný Korejec si život bez kimchi, byť jen na chvíli, nedovede představit. S 30letým inženýrem Ko Sanem tedy letělo do kosmu speciálně upravené "space kimchi".

S kimchi i do války

Nakládané, zpočátku pouze solené zelí a další zeleninu zakopávali pod zem v hliněných nádobách obyvatelé Koreje už před tisíci lety. Postupně pak s přidáváním dalších ingredien­cí dospěl pokrm do dnešní podoby. Jeho variací a lehkých nuancí je však na stovky − každý region, a dokonce i každá rodina mají nějakou vychytávku, přičemž kimchi má i své sezonní varianty. 

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.