Šišky z mletého klokaního masa
Foto: Pavel Vítek
Australská kuchyně tvoří pestrý mix, jenž spojuje chutě anglických kolonizátorů, přistěhovalců a samozřejmě i původních obyvatel. Ti si vždy s oblibou pochutnávali na klokanovi.

Nabídka exotických pokrmů je už v dnešním Česku naštěstí přepestrá. A nejsou to jen stále oblíbenější mořské plody. Doputovali k nám také například krokodýli, chovaní v první místní farmě na maso. Pštrosí steaky se v českých restauracích zabydlely dokonce už počátkem 90. let, a nemusí pocházet z Afriky, nýbrž z domácích farem. Podobně u nás existuje například i farma na chov exotické antilopy losí. Labužníci si mohou navíc ve vybraných podnicích vychutnávat třeba maso zebří, medvědí a také klokaní. V tomto případě však výhradně z dovozu.

Jídlo, nebo mazlíček?

S klokany to však máme podobně jako třeba s peruánskou specialitou − morčaty. I tu považujeme víc za mazlíčky než za jídlo. Stejně tak se na první dobrou mnohým divákům, kteří vyrůstali na seriálu Skippy, vybaví slova úvodní písničky o klokaním hrdinovi: "Skippy je náš kamarád. Holky, kluci, každý má Skippyho rád…"

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.