Molekulární kuchař Petr Koukolíček
Foto: Pepa Dvořáček
Jeho praděd cukrář vyrobil z marcipánu bitvu u Lipan. Molekulární kuchař Petr Koukolíček mu v kreativitě zdatně konkuruje - tvoří třeba štrúdl v kostce či kapučíno, po němž se vám kouří z úst.

Už od svých pěti let se pohyboval v kuchyni, pokoušel se o výrobu karamelu a pekl mimo jiné i štrúdl. Ten koneckonců připravuje dosud, jen často v trochu jiné formě − v kostce podobné amarounům, známým z televizního seriálu Návštěvníci. S principy takzvané molekulární kuchyně, jež propojuje poznatky z chemie a fyziky s přípravou pokrmů tak, aby se známá jídla i nápoje proměnily v jiná skupenství či tvary, se Petr Koukolíček seznámil vlastně náhodou.

K tomu zásadnímu setkání došlo koncem 90. let na kurzu přípravy španělských jídel. Vedl ho kuchař, jenž pracoval jako stážista ve vyhlášené španělské restauraci El Bulli, spjaté právě s molekulární gastronomií. "Než se začala připravovat různá jídla, ukazoval nám, jak se třeba dělá kaviár z pomerančového džusu. To bylo poprvé, co jsem něco podobného viděl. V té době byl u nás internet v plenkách a kuchařka o tom­hle typu vaření stála 12 tisíc, a ještě byla ve španělštině." Petra Koukolíčka ovšem tento druh vaření nadchl, i když, jak přiznává, "začátky byly velmi chaotické a u některých postupů trvalo i roky, než se mi je podařilo správně vyladit".

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.