Myšák podle Karpíška
Foto: gourmetguru

Myšák podle Karpíška

Gourmetguru si nemohl nechat ujít návštěvu nově zrekonstruované legendární pražské cukrárny Myšák, nyní pronajaté společností Ambiente Tomáše Karpíška. Už při pohledu na luxusní lustry a stylové uniformy personálu, navržené do detailu tak, aby dokonale zapadly do reinstalované prvorepublikové atmosféry, člověka napadne, že to všechno nestálo málo a že na tom provozovatelům asi hodně záleželo. Gourmetguru si nemohl nevšimnout, jak se některým hostům při příchodu objevoval na tváři němý úžas. Ten se jim pak občas vracel při pohledu do menu s cenami. Nabídka je "původní", vycházející z české tradice, ceny nové, Karpíškovy. Průměrně velký klasický chlebíček se šunkou a bramborovým salátem vyjde na 58 korun, sacher dort na 126 korun a větrník stojí symetrických 88 korun. A karamelový pohár, na který se do cukrárny odjakživa chodilo? Tedy až poté, co syn zakladatele podniku tuhle specialitu vymyslel. Ano, je tu, takový, jaký má být − s vanilkovou zmrzlinou, griliášem, karamelem, kávou a šlehačkou. Za 158 korun.

Uzené pivo v Lokti

Slyšeli jste už o uzeném pivu? Gourmetguru ho na doporučení číšníka ochutnal v rodinném pivovaru s restaurací ve městě Loket. Chuť klobás, kterou tenhle 13stupňový tmavý speciál získává díky vyuzenému sladu a avizuje to již zdálky svou vůní, byla výrazná, ale ne dominantní. Zkrátka tak akorát, aby to bylo ještě pivo, a k němu si Gourmetguru mohl dát tentokrát uzeninu skutečnou − neplavce s cibulí, beraními rohy a chlebem coby oblíbenou pochoutku zdejšího pivovaru. Mimochodem, pivo má v Lokti dávnou tradici − právo na jeho vaření městu udělil již Jan Lucemburský v první polovině 14. století.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.