Bochánky s makovým posypem
Foto: archiv Nákupzfarmy.cz
Podzim v kuchyni voní mákem, hruškami i lahodnou čokoládou. Je ideální čas na pečení! A pokud nemáte zrovna chuť na koláč, michelinský šéfkuchař poradí, jak připravit skvělé knedlíky. Nejsou jen chutnou přílohou, zasytí samotné.

Podzim je čas pečení a mák je česká podzimní klasika. Makovník, koláče nebo bochánky s makovou náplní chutnají báječně s čerstvým mákem. Ten skvěle uklidňuje nervy a obsahuje hodně vápníku a bílkovin. Svůj recept na nadýchané domácí bochánky nám svěřili Nákupzfarmy.cz.

Domácí bochánky s makovým posypem

Ingredience:

■ 35 dkg hladké mouky
■ 15 dkg polohrubé mouky
■ 2 lžíce rozpuštěného másla
■ 3 lžíce oleje
■ 1/4 l mléka
■ sušené droždí podle potřeby
■ 2 žloutky
■ 3/4 lžičky soli
■ 10 dkg cukru krupice
■ 1/2 lžičky citronové kůry
■ 1 balíček vanilkového cukru
■ 1 vejce na potření těsta
■ mák podle potřeby

Postup:

Všechny suroviny na těsto dobře propracujeme. Pozor, přidáváme vlažné mléko. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Klidně to může trvat hodinu a půl. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál. Tvoříme malé bochánky, které následně pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky potíráme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem dle chuti. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 20 minut. Před vyndáním do bochánku píchneme párátkem, pokud se těsto nelepí, je hotovo.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.