Říká se, že civilizace vznikla u stolu. Už jen proto je jasné, že Řekové museli být u toho. Se svými olivami, hrozny, medem, šťavnatou zeleninou, ovocem… S rozsáhlými pastvinami, na nichž kozy a ovce spásají voňavé bylinky. A hlavně s příznačnou srdečností, s níž tenhle temperamentní a pohostinný národ stoluje.

Jídlo v první řadě

Řekové málokdy jedí celé menu o více chodech na jednom místě. Zpravidla přecházejí z restaurace do restaurace. Pokud se neodbudou v rychlém občerstvení nejčastěji tradičním gyrosem, může mít gastronomická procházka hned několik zastavení. Někde je to káva a zákusek, jinde zase pár předkrmů. Těm říkají "mezedes" a na stole představují shluk mnoha talířků a misek s nejrůznějšími pastami, sýry, olivami… a také nakládanou, grilovanou či plněnou zeleninou. Pak se zamíří do taverny třeba na ryby, masa, prostě na velké jídlo. Stolovat se dá v téhle zemi dlouho do noci, není problém, aby vám v podniku uvařili i po desáté hodině. Vždyť plný žaludek je na prvním místě a host přece nemůže odcházet hladový.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se