Scones, které jsou nedílnou součástí odpoledního čaje v Duke’s Baru & Café pražského hotelu InterContinental, spolu s dalšími zákusky
Foto: Matej Slávik
Malé koláčky s jahodovou marmeládou a cornwallskou smetanou se v Británii tradičně podávají k odpolednímu čaji.

K britské tradici odpoledního čaje patří scones naprosto neodmyslitelně již 150 let. Vévodkyně z Bedfordu Anna Maria Russellová se jednoho dne rozhodla, že už se nechce cítit během odpoledne hladová. Poručila si proto něco malého k zakousnutí, a tak údajně vznikl čaj o páté. Služebnictvo jí k němu doneslo právě zmiňované sladké koláčky. Jejich původ si přisvojují jak Angličané, tak Irové a Skotové. Jisté je, že první písemná zmínka o tomto dezertu pochází z roku 1513 od skotského básníka Gavina Douglase.

S názvem koláčku je to trochu složitější. Skotové tvrdí, že je odvozen od města Scone, které bylo ve středověku jejich hlavním městem. Daleko pravděpodobněji má však původ ve středověké nizozemštině, v níž "schoonbrood" lze volně přeložit jako "jemný bílý chléb".

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.