Na to, že je to víno mladé, se až překvapivě zakulacuje. A nechybí kyselinka a jemný náznak minerality.
Foto: archiv
Dlouho jsem nepila tak rozdováděné, přitom "dospělé" mladé víno. Při slepé degustaci bych jeho mladost asi ani nepoznala.

Usměje se, ale pak rezolutně prohlásí: "O tom roce nebudeme mluvit, ano?" Stojíme ve sklípku jeho vinařství v městečku Rossatz nedaleko břehu Dunaje. Karl Supperer nalévá své první letošní mladé víno, "müllerku" z vinice Höckgarten. Je sice teprve poledne, ale "porce" ve skleničkách jsou víc než slušné. Vinař pije s námi, jak se sluší a patří. Před obědem jsou chuťové buňky nejvnímavější. Tak proč si to neužít?

Řeč je o "dobrých" a "špatných" ročnících. Jak totiž hlavně francouzští vinaři varují, letošní úroda by mohla být z hlediska kvantity produkce možná nejhorší od 60. let. Za víc než půl století! Rakouského Wachau se to však netýká. Rokem, "o kterém se nemluví", je tady 2014. "Tehdy v červenci začalo pršet a přestalo v prosinci. Rok 2017 je naopak skvělý. Bylo hodně sluníčka a tepla, a víno si přitom zachovalo kyselinku. Však ochutnejte!" říká.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.