Do boloňských lasagní se maso mele, do neapolských krájí na kousky. Bešamel ale obě verze spojuje.
Foto: Libor Fojtík
Existuje více variací, nejproslulejší jsou ale lasagne s bešamelem, vepřovým a hovězím masem a rajčaty.

První zmínku o těstovinách ve tvaru širokých obdélníkových plátů najdeme již u starých Římanů. Ti používali po vzoru Řeků název lasagnon, šlo však o nádobu, v níž se pokrm připravoval. Zajímavostí je, že v řečtině toto slovo znamená nočník, Římané však jeho význam chápali spíše jako kotlík.

Každý z italských regionů má vlastní recept na přípravu oblíbeného jídla kresleného kocoura Garfielda. Existuje třeba varianta se špenátem a ricottou. Dva nejznámější způsoby přípravy však pocházejí z Boloně a Neapole. Obě verze používají bešamel a mix vepřového a hovězího masa, to Boloňští melou, Neapolští zas krájí na kostky.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.