Trocha sladké exotiky
Foto: Zátiší Group
Ananas, fíky, datle v moučníku s mangovým sorbetem rozsvítí i nejzamračenější den. A nejen díky pár kapkám jamajského rumu.

Hraje jasnými teplými barvami, je vytvořený z čerstvého ovoce, osvěžující a lahodný. Dezert navozuje sváteční atmosféru − vůní exotických plodů i trochou jamajského rumu v těstě. Docela pěkně by mu to slušelo třeba i na vánočním stole. A ještě jednu výhodu má: nenajdete v něm ani gram másla, takže jde o dobrotu racionální. A nyní vzhledem k "máslové cenové hysterii" ještě ušetříte.

Talíř místo mapy

Krásná souhra ovocných chutí a tak trochu svatba kontinentů. Ananas má svou pravlast v Jižní Americe, datle v Mezopotámii, fíky nejspíš v Malé Asii, ale už ve starověku pokrývaly celé Středomoří. Mango se k nám dostalo z Indie, Malajsie či jižní Číny, nicméně jeho prapůvod lze zřejmě hledat na svazích Himálaje. Citrony a pomeranče pocházejí z jihovýchodní Asie. A aby to bylo komplet, ještě je tu maracuja neboli mučenka, jejíž domovinou je podle všeho tropické pásmo Střední Ameriky. K tomu vůně rumu vanoucí z Karibiku a lehká stopa kokosu.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.