Základem dortu je kvalitní čokoláda s obsahem nejméně 60 procent kakaa.
Foto: Matej Slávik
Proslulý vídeňský dort vznikl díky 16letému cukrářskému učni Franzi Sacherovi. Přesnou recepturu hotel Sacher už přes 180 let tají.

Na dvoře knížete Metternicha ho údajně vytvořil cukrářský učeň Franz Sacher. Kancléř nařídil šéfkuchaři, aby vymyslel specialitu pro vzácné hosty. Ten však onemocněl, a tak nesnadný úkol připadl na mladého Franze. Díky této náhodě se pak stal talentovaný chlapec autorem světově proslulého dortu. Jedinečnost jeho výtvoru ještě umocňuje skutečnost, že vídeňský hotel Sacher přesnou recepturu už více než 180 let tají. Ve své kuchařce, kterou v roce 1994 vydal, prý pár detailů k dosažení dokonalosti sladkého zázraku záměrně vynechal.

Jisté však je, že základem tohoto dezertu vždy byla i bude kvalitní čokoláda s obsahem nejméně 60 procent kakaa. Sacher dort v pražském Café Savoy vylepšovali několik let. Aktuální postup přípravy je dílem několika cukrářů, kteří se zde vystřídali. Na promazání korpusu tu používají meruňkovou marmeládu vlastní výroby a polevu vytváří z italské čokolády Regina s obsahem kakaa 61 procent.

reklama

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.